Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, au anunțat luni autoritățile medicale de la Riga. Alte șase țări membre ale UE au luat aceeași decizie, în aceeași zi.
„Autoritățile sanitare din Letonia cer medicilor să nu utilizeze flacoanele deschise de vaccin AstraZeneca și să nu deschidă altele noi”, se arată într-un comunicat oficial, citat de AFP și g4media.ro.
Restricția va fi valabilă cel puțin două săptămâni, fiiind „o măsură de precauție” pe baza efectelor secundare menționate de alte țări din UE, deși niciun asemenea caz nu a fost confirmat în Letonia.
Și Portugalia a suspendat administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, din cauza efectelor secundare „grave, dar rare”, a anunțat directorul general al Sănătății, Graca Freitas.
Germania, Franța, Italia, Slovenia și Spania au luat deja această decizie, așteptând un aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care va aborda joi problema, într-o ședință.
Printre efectele secundare grave se numără dificultatea de coagulare sau formarea cheagurilor de sânge (tromboză).
OMS va reuni marți grupul său de experți, pentru a studia siguranța vaccinului AstraZeneca, dar conducerea instituției sanitare mondiale a recomandat deja continuarea utilizării acestui ser.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu, în vârstă de 64 de ani, a declarat că se va vaccina cu serul controversat AstraZeneca.
Senatoarea PSD și fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că autoritățile ar trebui să ofere informații clare, curate, nealterate, despre vaccinare și mai ales privitor la reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19.
Șeful DSU, Raed Arafat, a spus, luni seară, că adeverința de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări, pentru a vedea dacă persoana respectivă s-a vaccinat într-adevăr împotriva COVID-19.